BIOFACH 2015
Efter 2 dage på verdens største øko-messe i Nürenberg er det ganske vist, at økologi og sundhed i år 2015 synes at være to sider af samme sag. Hal efter hal handlede det om sunde fødevarer, næringsindhold, antioxidanter og produkter ”fri-for”. ”Fri-for” alt det forkerte,for til gengæld at være 100% naturlig, eller så tæt på som overhovedet er muligt. For selv øko-fødevarer er i år 2015 avancerede størrelser som skal kunne transporteres, holde sig og have den rigtige konsistens. Særligt når der også leges med ”nyere” ingredienser som palmesukker, kakaosmør, mandelmel, matcha og hamp i bestræbelserne på at skabe endnu sundere og lækrere fødevarer. Og netop fordi, at messen handler om nyheder og innovationer er det altså ikke basis-økologi som gulrødder, mælk og havregryn der vises frem. Men derimod tidstypiske fødevare-innovationer. Sunde, moderne, avancerede og forarbejdede produkter. Ofte smukt emballeret i sidste nye design og tidens stil og tone.
FRI FOR
Jagten på sundhed fylder overalt i tiden – også på Biofach 2015. Og selvom produktionen af såvel gluten- og laktosefri fødevarer primært har været tiltænkt et helt specielt segment af allergikere og intolerante er det ingen hemmelighed, at det er den stigende efterspørgsel blandt almindelige ikke-intollerante forbrugere, som i høj grad er med til at booste efterspørgslen og sikre successen i ”fri-for-lejren”. Det er derfor ikke tilfældigt, at årets tema på innovationspodiet var Free From, da netop fødevarer befriet for ”uheldigheder” synes at være konstante på messen. Overskriften Vegan fyldte meget og taler for sig selv. ”Fri-for-dyr” og alt der kommer fra dyr, må være årets slogan. Den klassiske komælk var ofte erstattet med ris-, soya-, nødde- eller mandelmælk og det ikke bare som drikkemælk på karton, men langt ned i forarbejdningskæden, hvad end der var tale om yoghurt, vaniliemoussé, is eller fx chokoladebarer påtrygt hele remsen: Coconut blossomsugar sweetened golden bar made with rice milk, gluten free, lactose free and vegan. Også et pulverbaseret alternativ til æg kunne fås, til de super fanatiske veganere.
PULVARISERET SUNDHED
Hvor økologien engang primært handlede om den konkrete og håndgribelige fødevareproduktion, ser man nu tydeligt, at også her har teknologien sneget sig ind og optimeret mulighederne. Frysetørrede eller dehydrerede frugter i hele former eller som pulveriseret super-food vidner om nye tider. Moderne øko-health-freaks spiser gerne pulver, også beriget, når blot det er sundt, rent, naturligt og Bio. Og der var mange øko-virksomheder som bød sig til, når det gjaldt disse ”nye” pulvariserede super-food ingredienser; rødbede-, acai-, hvedegræs-, sprirulina-, banan-, acai- eller hamppulver. Pulvere som kan booste din smoothie, blandes i dejen, pynte din raw cake eller drysses i müslien gave kategorien helt nyt liv. Pulvere (produkter) der var så massivt til stede på messen, fra et væld af producenter, i et væld af ”fede” veldesignede koncepter, som bare skreg på at blive hevet ned af hylderne og “revolutionere” den klassiske ingrediensliste.
SLIK OG SNACKS
Biofach 2015 bød også på masser af slik. Sundt slik vel at bemærke, fx sukkerredeuceret gluten-fri vegan slik. Vingummier, lakrids, skum og chokolade sødet med naturens egen sødme og farve, smagt til med frugtsaft og fri for alt det ”problematiske”. Slik som smagte super godt, ofte med en intens frugtsmag, som vi kender fra helt friske bær. Nye bud her var også millimeter tynde frugtplader, lavet kun på frugt og saften fra samme, i en lidt sej vingummiagtig konsistens. Der var også masser af raw-barer samt quinoa, sesam, nødde og risbarer. Nogen var virkelig velykkede andre smagte forfærdeligt.
INSEKTER OG HVEDEGRÆS
Største nyhed var dog nok insekter på dåse. Velsmagende og rige på proteiner lige til at drysse på salaten eller i suppen. Tørrede larver, græshopper og biller som smagte salt og kødagtigt og klart er et spændende supplement til en sundere og mere klimavenlig fremtidig diæt. Insekterne sælges allerede med succes i en af hollands største detailkæder Albert Hein. Der var super-pulveret til en varm kop macha smoothie eller ginger-orange kop. Mange naturlige frugtsafter der havde fået tilsat lidt kulsyre og meget lidt sukker og derved blevet til alternative ”sundere” sodavand. Sodavand der som slikken smagte godt og stærkt af rigtig frugt. Der var gør det selv-yoghurt-sæt og et dyrk dine egne spirer sæt til 15 Euro. Hvedegræs er for øvrigt super hot. Man kan dyrke det selv, købe det som pulver eller fx som små juice-shuts på frost. Syv shuts pr. uge – en til hver dag. Hvedegræs smager virkelig godt og intenst.